[In english] [Hjälp] Stacken

Projekt

Det finns en del projekt som drivs inom Stackens domäner eller som Stackens medlemmar är delaktiga i:

Mjukvara

Arla-projektet

AFS är ett globalt filsystem med klienter för nästan alla operativsystem. Arla är en fri implementation av en AFS-klient för de flesta av de plattformarna.

Kerberos / Heimdal

Kerberos är ett authentifieringssystem som hela världen använder (även om inte alla vet det). Heimdal är en implementation av Kerberos 5 som till stora delar skrivs av Stacken.

YXA

YXA är en SIP-router skriven i Erlang. I projektet ingår både en SIP-stack och ett antal SIP-serverapplikationer.

KTelnet

En trevlig telnetapplikation med Kerberosstöd för windows, skriven av Thomas Nyström. KTelnet har även stöd för KPOP till POP gateway, som gör att de flesta epostprogram kan prata Kerberiserad POP.

Monotone

monotone är ett fritt distribuerat versionshanteringssystem. Det tillhadahåller ett lager av versionstransaktioner i en enda fil, med en komplett samling nätoberoende operationer samt ett effektivt nätverksprotokoll.

OpenBSD

Ett antal medlemmar hackar friskt på OpenBSD. OpenBSD- projektet gör ett fritt, portabelt 4.4BSD- baserat UNIX-likt operativsystem.

OpenSSL

Även OpenSSL hackas det på. OpenSSL är en fri implementation av Secure Sockets Layer, vilket implementerar säkerhet och kryptografi i bl.a. Webbuppkopplingar. Det används av bland andra OpenSSH.

GNU on VMS project

Detta projekt har till syfte att bringa FSF's GNU-program till operativsystemet. Detta projekt drivs av Richard Levitte med hjälp av en bunt testare ute på nätet.

AlexMUD

AlexMUD är ett populärt MUD som drivs av Stacken, och troligen ett av de som varit kontinuerligt igång längst över huvud taget.

duff

Duff är ett kommandoradsverktyg för att enkelt hitta dubbletter inom en uppsätting filer. Duff är skrivet i C och fungerar på Unix i allmänhet.

GLFW

GLFW är ett portablet ramverk för OpenGL-programmering, som hanterar fönster, inputenheter, tid, etc

HS

HS är ett verktyg för att generera zonfiler för DNS från en HOSTS.TXT-fil.

Parrot

Parrot är en virtuell maskin för att effektivt köra bytekod för interpreterade stpråk. I första hand Perl 6.

Passepartout

Passepartout är ett källkodsöppet layoutprogram (DTP) för Unix / Gnome.

Wikipedia

Några Stackenmedlemmar är aktiva på engelska och svenska wikipedia.


Övriga projekt

The secret comics database

Ett sökbart textarkiv för tecknade serier på webben.

Skrivkramp

Ett forum för alla som tycker om att skriva. Huvudsyftet är att skapa en trygg miljö där man kan visa upp sina texter och få kommentarer på dem utan att behöva visa upp dem för hela Internet.

Lekstugan.net

En lekstuga skulle man kunna definiera som ett litet hus (gärna rött) där man får vara sig själv för en liten stund. I praktiken är det spelservrar och forum.

Jargon

Jargon är ett projekt för att göra en ordlista över svensk datorjargon. Detta är ett spritt projekt, med anhängare lite överallt i landet.

IPv6

IPv6 används på Stacken.

TokKOM

Stacken driver numera ett KOMsystem.

UCG

Boken som korsrefererar kommandon i nästan alla operativ.


Historiska avdelningen

PDP11

PDP11 är en familj minidatorer från Digital (senare Compaq, senare HP) skapad i början på 70-talet. Stacken har ett PDP11/70-system i sin ägo som kan köras vid festliga tillfällen. Vill du prova på att köra PDP11 och operativsystemet RSTS/E finns en emulator på denna sida. Även manualer till RSTS/E finns på denna sida.

Baltikumprojektet

Tack vare Stacken har flesta av de baltiska högskolorna gått från ryska PDP-11 kopior till moderna VAXar och SUNar med VMS eller UNIX.

Hackerbladet

Hackerbladet var ett fanzine. Det innehöll diverse saker om hackerkulturen, lite satir, mycket humor och till och med ett och annat programmeringstips.
Any browser, W3C HTML 4.01, W3C CSS, §.
Webmasters @ Stacken
Revision: 1.33, 2012-02-24 00:07:36