Introduktion till Modules

I systemet finns många olika program och ofta finns flera versioner av samma program installerade. För att förenkla hanteringen av dessa program använder Stacken ett system som kallas modules.

Programmet module lägger till och tar bort program i sökvägen åt dej så att du slipper hålla reda var i filsystemet alla olika program ligger.

För att lägga till en viss modul i din sökväg skriver du

$ module add modulnamn

där modulnamn är en av de moduler du kan lista genom att skriva

$ module avail

Om man vill ha en specifik version av Netscape skriver man t.ex. module add netscape/3.01, men skriver man bara module add netscape får man den förvalda versionen. För det mesta är det den senaste installerade versionen, men ibland är den nyaste versionen otestad och då används en äldre version som man vet fungerar.

Det här gäller naturligtvis inte bara Netscape utan många andra program.

Du måste lägga till modulerna varje gång du loggar in. Om du har flera terminalfönster uppe samtidigt måste du göra det en gång för varje terminalfönster.

Moduler som du använder väldigt ofta kan du lägga i filen .modules i din hemkatalog. Använd t.ex. emacs för att editera filen. Om det inte finns en sådan fil behöver du bara skapa den för att den ska användas varje gång du loggar in.

Det kan vara en bra idé att lägga filen .modules i din Public-katalog och göra en symbolisk länk till den i din hemkatalog, så att den kan läsas även om du inte har Kerberos-biljetter på den aktuella datorn.

Exempel

För att lägga till modulen netscape skriver du så här:

$ module add netscape

Efter du lagt till modulen startar du Netscape genom att skriva netscape.

Om du vill använda version 3.01 av Netscape istället för den förvalda versionen skriver du istället så här:

$ module add netscape/3.01

Även i detta fall skriver du bara netscape för att starta Netscape.

Se även Hur man sätter upp sitt skal så att det fungerar bra på Stacken.

Webmasters @ Stacken
Revision: 1.8, 2006-03-02 22:07:52