[Hjälp] Stacken

Lägga till paket från Blastwave

Blastwave det ena sättet att installera paket på Stackens solarisdatorer (det andra är mpkg).

Abstract

Blastwave är en samling solarispaket som funkar tillsammans, ungefär som Debians paketsamling. Dessa installeras med pkg-get som finns i /opt/csw/bin på stackens maskiner och är förvillande likt apt-get i sitt sätt att arbeta. Tyvärr installeras allt i samma träd och inte i olika kataloger för olika paket som i mpkg, men chansen är större att någon faktiskt underhåller Blastwavepaketen.

module add blastwave ger tillgång till paketen (och pkg-get)

Installera

/opt/csw är en symlänk till /afs/stacken.kth.se/@sys/opt/csw, och finns i dagsläget för Solaris 9 på Sparc. Detta är en replikerad volym, men frukta icke, ty pepparkakshus monterar /afs readwrite. Alltså gör man sina operationer på pepparkakshus, både att installera och avinstallera.

Man måste både vara root och ha giltiga adminbiljetter. Det ska nämligen skrivas till /var/sadm/pkg och till AFS. När man har gjort su och kinit så kan man nu köra pkg-get -i <pkg> för att installera paketet pkg.

En lista på paket kan man få från pkg-get -a. Uppgradera paket görs med pkg-get -u <pkg> Innan du installerar, se till att sätta PKG_NONABI_SYMLINKS=true i din miljö.

Avinstallera

Avinstallera paket är knepigare och görs med Solaris inbyggda verktyg pkgrm. Återigen, så görs detta på pepparkakshus som root med adminbiljetter. pkginfo visar installerade paket. Dependencyföljning är inte pkgrm's starka sida, så när den varnar för att man bryter dependencies får man följa dessa manuellt. Observera att pkginfo och /var/sadm/pkg bara är konsistenta på pepparkakshus.Any browser, W3C HTML 4.01, W3C CSS, §.
Webmasters @ Stacken
Revision: 1.6, 2005-10-16 10:23:19